Prowadzenie restauracji staje się coraz bardziej popularnym zajęciem. Profesjonalne wyposażenie gastronomii to jednak nie lada sztuka. Należy zadbać szczególnie o przygotowanie zaplecza chłodniczego – m.in. komory chłodnicze, komory mroźnicze, lodówki do gastronomii, chłodziarki gastronomiczne, stoły chłodnicze do pizzy, schładzarki szokowe czy kostkarki.
Przeanalizuj, jakie elementy wyposażenia gastronomii będą niezbędne na początek i podejmij decyzje o zakupie. Sprzęty możesz kupić online. Choć wiele hurtowni wyposażenia mieści się w Warszawie, ich dystrybucja obejmuje całą Polskę.
Wracając jednak do tematu komór chłodniczych i mroźniczych, w tym wpisie podpowiemy na co zwrócić uwagę kupując ten element wyposażenia kuchni.
Komory chłodnicze i mroźnicze
Komory chłodnicze oraz mroźnicze w zamyśle powinny być zaprojektowane tak, by mogły spełniać normy w zakresie przechowywania produktów w niskich temperaturach. Dlatego niezbędna jest wysoka jakość komór oraz innowacyjne procedury produkcji pozwalające na przestrzeganie najbardziej restrykcyjnych wymogów sanitarnych. Przed zakupem warto zadać sobie kilka pytań:
- Czy drzwi mają możliwość regulowania zawiasów?
- Z czego wykonane jest wewnętrzne i zewnętrzne pokrycie ścian? Najlepsza będzie stal nierdzewna lub atoksyczna biała blacha metalowa.
- Czy podłoga jest wzmocniona, odporna na większe obciążenia?
- Czy komora posiada wewnętrzną klamkę bezpieczeństwa umożliwiającą otwarcie drzwi zamkniętych z zewnątrz nawet na klucz?
- Czy jest możliwość dokupienia agregatu mroźniczego lub chłodniczego typu SPLIT lub MONO BLOCK ( ściennego lub sufitowego)?
- Czy komora jest zaprojektowana ty, by montaż nie sprawiał problemów?
- Ile wynosi gwarancja? Zazwyczaj min. 12 mc.
