Przeznaczeniem tych produktów jest wyposażenie kuchni w restauracjach, barach, stołowkach. Natomiast wybiórczo można je zastosować także w ciastkarniach, masarniach, sklepach i w różnego rodzaju zakładach przetwórstwa spożywczego.
Meble wyprodukowane są ze stali nierdzewnej kwasoodpornej chromowo-niklowej. Gatunek wg PNOH18N9/ W-nr 1.4301, AISI304. Stal ta cechuje się odpornością na działanie kwasów organicznych – z wyjątkiem kwasu solnego i siarkowego.
Rekomendowane grubość blachy w poszczególnych sprzętach gastronomicznych (grubość minimalna):
- płyty robocze stołów blacha gr 1,0 mm
- płyty stołów ze zlewami blacha gr 1,25 do 1,5 mm
- korpusy szafek w stołach blacha gr 0,8 mm
- pólki w stołach i szafach blacha gr 1,0 mm
- stelaże stołów i szaf rura kwadratowa 40×40 mm
- stelaże regałów i wózków rura kwadratowa 30×30 mm
- stelaże wózków kelnerskich rura okrągła fi-25 mm
- korpusy szaf i szafek wiszących blacha gr 0,8 mm
- komory basenów blacha gr 1,5 i 1,25 mm
- półki w regałach i półki wiszące blacha gr 1,25 i 1,0 mm
- korpusy okapów blacha gr 0,8 mm
- drzwi i szuflady blacha gr 0,8 mm
Meble z pozytywną opinią PZH
Zwróć uwagę, czy meble technologiczne posiadają pozytywną opinię w zakresie jakości zdrowotnej sporządzoną przez Państwowy Zakład Higieny. Nr świadectwa HZ/03110/00
3 pytania przed zakupem mebli ze stali nierdzewnej
- Czy powierzchnie mebli są szlifowane z zachowaniem struktury liniowej?
- Czy podzespoły mebli wykonane z blach szlifowanych „na mokro”?
- Czy meble będą osłonięte, na okres magazynowania i transportu, folią ochronną?
Pamiętaj, że meble ze stali nierdzewnej zamówione na wymiar są wyceniane indywidualnie!